Mediterraanse Zomer met Wijndivas

Het Mediterraanse Zomer gevoel vinden in Italië

Gardameer, Verona & Piëmonte

Juli 2021

Deze zomer hebben wij, Wijndivas Heskia & Kim, een extreem verlangen naar dat Mediterraanse Zomer gevoel. Je weet wel, dat gevoel van even helemaal niks hoeven of moeten en heerlijk genieten van het moment.  

Maar wat zorgt nu eigenlijk voor dat gevoel? Wat zorgt ervoor dat je helemaal op kunt gaan in het moment, zonder je druk te maken over dingen die nog moeten gebeuren of je zorgen te maken over de altijd aanwezige uitdagingen in het leven. En welke rol speelt wijn hierin. Lees verder en reis met ons mee om daarachter te komen.

Met als uitdaging: breng een hele namiddag door met wijn en oefen het ‘Dolce far niente’!

Om vast helemaal in Italiaanse sferen te komen, zet onderstaande muziek aan tijdens het lezen 😉  

Dolce far Niente gevoel

De Italianen en ‘Dolce far niente’

Hoe doen de Italianen dat eigenlijk? Wat is het geheim van ‘Dolce far niente’? 
In onze eerste reis gaan we naar Noord-Italië om het uit te zoeken, naar de regio van het Gardameer met de wonderschone oude stad Verona en naar de mooie glooiende heuvels van de Piëmonte. Prachtige wijnregio’s met de heerlijkste wijnen.

Dolce far niente… dolce = zoet || far(e) = doen || niente = niets > dus: de essentie van het niets doen en ervan genieten; het ‘zalige nietsdoen’.

Voor de Italianen is Dolce far niente een ‘way of life’. Het leven moet gevierd worden met goede wijn en lekker eten, maakt niet uit of het je normale dagelijkse lunch is of de meest belangrijke feestdag in het land. Het is gewoon genieten van dat moment.

Dolce far niente Wijndivas

Aperitivo met een glas Campari Spritz aan het Gardameer

Of eigenlijk Spritz Campari zoals de Italianen zelf het noemen. Dit is een alternatief voor de Aperol Spritz en zeer populair in Italië, Italianen houden wel van een licht bittertje. 

Wij begrijpen het wel, een glas Campari Spritz met simpele maar oh zo lekkere hapjes erbij en uitzicht op het Gardameer; daarbij nog goed gezelschap en dan is het knap als je niet gewoon helemaal op kunt gaan in het moment. Dolce far niente bij uitstek dus!

Campari Spritz

''Houd het alsjeblieft voor jezelf 

want anders zijn er teveel mensen

voor die tafels aan het Gardameer''.

Lugana aan het water

Uitzicht op het Gardameer is al fantastisch, maar een tafeltje naast het Gardameer is natuurlijk nog beter. Tip van ons, ga eten bij ‘Trattoria al Porticciolo - Ristorante Pizzeria’ in Sirmione. 

Trattoria al Porticciolo - Ristorante Pizzeria

Houd het alsjeblieft voor jezelf want anders zijn er teveel mensen voor die tafeltjes direct aan het Gardameer ;). 

Aan dit mooie Gardameer schenken ze de beste Lugana wijnen, zo ook de Libiam van wijnhuis La Rifra. Familihuis La Rifra dateert uit de 17e eeuw en staat bekend om haar Lugana wijnen, gemaakt van de druif: Trebbiano di Lugana. Opa is inmiddels gepensioneerd en het wijnhuis is overgenomen door kleinzoons Claudio en Luigino. 

Meer weten over familiehuis La Rifra? Klik hier

Gardameer Wijndivas

Gardameer: ''nu we er toch zijn...''

Nu we toch aan het Gardameer zijn, even heerlijk een dagje helemaal niets doen: genieten van de natuur, de omgeving, lekker eten en natuurlijk de heerlijke wijnen

Van alles is hier mogelijk, of je nu houdt van ruige bergwandelingen, met een speedboat het meer ‘onveilig’ maken of mooie kleine stadjes zien. Tip: sluit het af met een lekkere maaltijd en een goed glas wijn. Dat is het Mediterraanse Zomer gevoel! Wat dacht je van de waarschijnlijk wel bekendste rosé van Italië, de Bardolino Chiaretto? Probeer dan zeker eens die van wijnhuis Villa Medici.

Bardolino Chiaretto Gardameer

Toen we bij Paola en Luigi (eigenaren Villa Medici) hun Bardolino Chiaretto’ rosé proefden wisten we “deze moet ook naar Nederland”. Droog, fris en met voldoende fruit om dat heerlijke zomerse gevoel te geven. Paola heeft ook ons haar favoriete recept voor bij de Bardolino Chiaretto gegeven: Torta salata con zucchine Want ja, zeg nou zelf, wie kent wijn & spijs bij zijn wijn beter dan de lokale wijnmaker?

Paola Villa Medici

Benieuwd naar Villa Medici? Klik hier

Verona: ''nu we er toch zijn...''

Naast het heerlijke relaxte Gardameer ben je hier ook vlakbij de Italiaanse stad Verona, en dat is zeker een bezoekje waard! Je hebt hier hele mooie bezienswaardigheden zoals het ongeveer tweeduizend jaar oude amfitheater, de Arena. Met de fantastisch mooie gebouwen en alle leuke terrasjes op het Piazza del Erbe plein maakt het jouw Mediterraanse Zomer gevoel helemaal af. 

Arena Verona
Piazza del erbe

Mocht je fan zijn van Shakespeare’s liefdesverhaal Romeo en Julia, dan is een bezoekje aan het huis van Julia een must op jouw lijstje.

Huis van Julia Verona

Oh, en mocht je tijdens je bezoek in Verona op zoek zijn naar de ‘koningin van de Italiaanse wijnen’? Wij raden je de fantastische Amarone’ van het wijnhuis Crosarola zeker aan! Het wijnhuis wordt geleid door Sebastiano en zijn vrouw Nina en zij zijn allebei ontzettend passievol met hun werk bezig. En als je daar dan toch bent, probeer gelijk hun ‘prinses Amarone’, de heerlijke iets toegankelijkere Ripasso.

Meer weten over Crosarola? Klik hier

Over koning en koningin gesproken: Barolo

In de Piëmonte ligt het stadje Alba, de hoofdstad van de ‘Slow Food’ beweging. Eigenlijk is dit kleine stadje belangrijk in alles waar het draait om lekker eten en mooie wijn. En laat dat nou precies zijn waar wij naar op zoek zijn voor dat Mediterraanse Zomer gevoel. Elk jaar hebben ze in Alba het truffel festival, zet dus maar alvast op jouw lijstje als je net zo gek bent van verse truffel als wij zijn. 

Truffel Festival Alba

Vlakbij Alba ligt één van de bekendste wijndorpen van de wereld: Barolo. Dit dorp is naamgever van de wereldberoemde Barolo wijn. De Barolo vormt samen met de Amarone uit de Valpolicella het koningskoppel van de Italiaanse wijnen.
De zeer krachtige en complexe rode Barolo wijn is uitstekend passend bij een goede maaltijd, maar iets minder geschikt in de zomer voor dat Mediterraanse Zomer gevoel. 

Geen probleem, want onze wijnpartner hier maakt ook heerlijke andere wijnen dan Barolo. 

Marrone

Helemaal leuk is dat Valentina, één van de drie zussen in de familie Marrone, gaat over het maken van de wijnen: dus een vrouwelijke wijnmaakster in de regio met de meest stoere rode wijn van Italië.

Meer beelden van Marrone bekijken? Klik hier

Piëmonte: ''nu we er toch zijn...''

De wijnregio Piëmonte zit vol met fantastische wijnhuizen, één van onze favorieten is Bricco del Cucù. Als er een prijs zou zijn voor mooist gelegen wijngaard van Italië, dan zou Bricco del Cucù daar zeker voor in aanmerking komen. Bovenop een heuvel die over de streek uitkijkt waar ook de Barolo’s en Nebbiolo’s vandaan komen, liggen de wijngaarden van het familiebedrijf Bricco del Cucù. 

Meer weten over Bricco del Cucù? Klik hier

Wijngaard Bricco del Cucu uitzicht

Wil je het wat groter zoeken, dan gaan we naar de dichtstbijzijnde grotere stad Turijn. Wanneer we daar zijn moeten we een bezoek aan het Piazza San Carlo echt absoluut niet overslaan. Op dit enorm grote plein komen vanuit alle hoeken en gaten mensen voor een aperitivo naar de vele terrassen die zich op het plein bevinden. Een ultiem lokaal Italiaans Mediterraans Zomer gevoel dus. 

Piazza San Carlo Turijn

Deze zomer zelf op reis?

Pak jij deze zomer de auto en ga je op reis naar Noord-Italië?  Mocht je het dan leuk vinden om een bezoekje te brengen aan een van onze wijnhuizen, neem dan contact met ons op en wij regelen een warm ontvangst voor je.

Deze zomer lekker thuis? 

Blijf jij deze zomer toch nog maar lekker thuis, maar wil jij wel het ultieme Mediterraanse Zomergevoel ervaren? Met deze Mediterraanse Zomer Box creëer jij dat gevoel, gewoon vanuit je eigen tuinstoel! 

Mediterraanse Zomer Box Wijndivas Maandbox Italië Spanje Frankrijk

Volgende keer gaan we op zoek naar het Mediterraanse Zomer gevoel aan de Spaanse Middellandse Zee kust en het directe binnenland daarvan. Ga jij weer mee?