Wijn en Spijs inspiratie

Wijn en Spijs tips, hulp en inspiratie

Kerststress?? Graag helpen wij je om in elk geval de wijnkeuze stress bij je weg te halen.. Er is natuurlijk een geschikte wijn voor elk moment, maar hoe bepaal je nu precies welke wijn je schenkt bij welk gerecht?

Verderop in deze blog hebben we bij een aantal Kerstklassiekers de lekkerste wijn combinatie gegeven, om jou hopelijk wat te inspireren voor de feestdagen.

Uiteindelijk is wijn en spijs combineren een vak en is het niet altijd zo makkelijk als het misschien lijkt. Maar met een paar vuistregels heb je al een goede start.

Vuistregels 

1. Vetter eten, of liever gezegd gerechten met een vol mondgevoel, gaan goed met: een mousserende wijn of een intense rode wijn.
En wat minder met: een vollere witte wijn of een zoetere wijn.

2. Pittige gerechten gaan goed met: rosé of een wijn met een licht zoetje.
En wat minder met: een mousserende wijn.

3. Umami gaat goed met: een volle witte wijn, een frisse witte wijn of een soepele rode wijn.
En wat minder met: een frisse rode wijn of een wat zoetere wijn.

4. Zoutere gerechten gaan goed met: mousserende wijnen, frisse witte wijnen of soepele rode wijnen.
En wat minder met: Vol wit / Fris rood / Intens rood / Zoet

Kerstklassiekers en hun wijncombinaties

Een ingrediënt die bijna niet weg te denken is van ieder kerstdiner, zalm. Gerookt, gebakken, of rauw, het kan allemaal. Ben je van plan om iets met gerookte zalm te maken? Combineer dit dan met een heerlijke Libiam van het wijnhuis La Rifra. 

Een echte klassieker, de steak tartaar! Wij maken hem het liefst met ossenhaas, kappertjes, tabasco, sjalot, Worcestershire saus, en augurk. Zet hier een goed glas Les Gatilles naast van Chateau de Javernand en jouw avond kan niet meer stuk!

Dit gerecht kun je natuurlijk als hoofdgerecht serveren maar zeg nu eens eerlijk, gewoon als extraatje, een klein portie als tussengerecht... Klinkt ook niet slecht toch? Door het aardse karakter van de Dogliani DOCG van Bricco del Cucù, past deze wijn enorm goed bij aardse ingrediënten zoals bospaddestoelen en truffel!  

Een van de meest gestelde vragen in de winkels tijdens de feestdagen, welke wijn drink ik bij kaasfondue? De Roter Veltliner van Christoph Brandl gaat wat ons betreft heel goed bij dit gerecht, je kunt echter ook voor de Libiam kiezen (die is bijna overal lekker bij :)) Wil je liever een rode wijn? Dan is de Barbera van Marrone een aanrader!

De Rioja Crianza van Casado Morales past niet alleen perfect bij een goed stuk vlees, maar gaat ook enorm goed samen met gegrilde groenten. Een ontzettend goede combinatie dus, en lekker makkelijk klaar te maken ;). 

Als het aan wijnmaker Luigi en zijn vrouw Paola ligt, is de La Valle del Re Custoza Passito de perfecte wijn voor bij een Italiaanse Pandoro met custard crème en citrusfruit. We hebben het even getest voor jullie, en we kunnen niet anders dan het hier mee eens zijn... Je kunt de Pandoro natuurlijk zelf maken, of je kunt er een halen bij een Italiaanse speciaalzaak of plaatselijke bakker.


Nog niet uitgelezen?